21.02.18
ΑΡΧΙΚΗ
 
ΨΑΡΕΜΑ
 

 Σκύρος η «Ψαρόεσσα» psaremastiskyro.jpg.jpg

 

      xartes-1thematikoi.jpg Πολλές παραλίες , πολλά βραχώδη σημεία, ξέρες ,μυρμηγκονήσια και πολλές ρηχοπατιές, κάνουν την Σκύρο έναν από τους πιο «πλούσιους» προορισμούς για ψάρεμα. Οι πολλοί ψαρότοποι σε όλες τις θέσεις του νησιού σας δίνουν την πολυτέλεια να ψαρέψετε ανενόχλητος τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον χειμώνα αφού υπάρχουν  πολλά σημεία που δεν τα πιάνει ο άνεμος όταν ακόμα και αλλού έχει πολλά μποφόρ .

 

Με πλωτό μέσο, με ψαροντούφεκο, παράκτια και όποιος άλλος τρόπος ψαρέματος σας αρέσει σίγουρα θα βρείτε στο νησί της Σκύρου τις ιδανικότερες συνθήκες για να επιδοθείτε στο αγαπημένο σας χόμπι.  

Λίγα λόγια πρώτα απ' όλα για την ιστορία του ψαρέματος στο νησί. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Σκύρου αν και νησιώτες δεν είχαν και ιδιαίτερη «λαχτάρα» για την θάλασσα. Ήταν στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι και γεωργοί και οι ψαράδες ήταν ανέκαθεν η κατώτερη τάξη του νησιού.

 Αυτοί λοιπόν οι παλιοί ψαράδες προκειμένου να μην έχουν προστριβές μεταξύ τους είχαν καθιερώσει ορισμένους άγραφους νόμους τους οποίους δεν παραβίαζε κανένας.

astaloi.jpg.jpg

Σημαντικότερος νόμος ήταν το μοίρασμα των ψαρότοπων. Οι ψαράδες της Λιναριάς  είχαν δικαίωμα να ψαρεύουν από την Ατσίτσα και βορειοαανατολικά μέχρι το Φανάρι-Βουνό. Οι ψαράδες του Μόλου από Ατσίτσα και βορειοανατολικά μέχρι το Φανάρι λέγονται δε αυτοί οι ψαράδες και σοβρανίτες γιατί αυτή η περιοχή είναι κόντρα στον άνεμο.*    

 

                               ΟΙ ΨΑΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

  Όλη η Σκύρος λοιπόν  είναι ένας πλούσιος ψαρότοπος. Στις πολλές ξέρες και στα βραχονήσια τα ψάρια βρίσκουν πλούσια τροφή  από "τρsany0003.jpgαγανά" και όστρακα  και τα αποθέματα μοιάζουν ανεξάντλητα .   

  Αστακοί, φαγκριά, σκαθάρια, σαργοί, συναγρίδες, μελανούρια, χάνοι, μέλαινες, σκορπιοί, μαγιάτικα και πιο βαθιά  από τις 70 οργιές μπαλάδες, είναι τα ψάρια που θα βρείτε στην Σκύρο και στην Σκυροπούλα. Από την Καλαμίτσα μέχρι την Βαλάξα θα  βρείτε όλα αυτά και επιπλέον μουρμούρες και τσιπούρες.

 Εντύπωση προκαλούν  και δημιουργούν ένα πλούσιο ψαρότοπο τα «μυρμήγγια» που βρίσκονται κοντά  στην Σκυροπούλα. Είναι περίεργο αλλά και επικίνδυνο  το θέαμα μέσα στο πέλαγος 500 μέτρα από το νησί να μπορείς να σταθείς όρθιος καλυπτόμενος   μόνο από ένα μέτρο  θάλασσα.

  

ΨΑΡΕΜΑ                                       ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ

Όλη η Σκύρος προσφέρεται για ψαροντούφεκο αλλά το μέρος που είναι πανελλήνια γνωστό στους ψαροντουφεκάδες είναι τα Γυρίσματα. Δεύτερο γνωστό σημείο είναι η θαλασσινή  πλευρά του Βουνού. Ροφοί, σαργοί, «συναγρίδια», σκορπίνες είναι τα ψάρια που θα βρείτε σε μεγάλη ποσότητα στα βράχια και τις σπηλιές της Σκύρου.

             *Σκύρος, Ναπολέων Ξανθούλης,σελ.68.

 

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Στη περιοχή γύρω απο το αεροδρόμιο, στη  αρχαιολογική περιοχή Παλαμάρι (βόρειο άκρο του νησιού)
στις Τρείς μπούκες (βάση του ναυτικού), και το ακρωτήρι Λιθάρι (νότιο-ανατολικό άκρο του νησιού).

 
< Προηγ.