21.02.18
ΑΡΧΙΚΗ
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΣΛΗΝΑΣ- ΑΝΑΒΑΛΣΑ- ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΛΥΜΠΙΑΝΗ

ag_nikolaosΜια εύκολη σχετικά διαδρομή με μόνο λίγο μονοπάτι στο τέλος θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε μερικά πολύ σημαντικά μνημεία της Σκύρου. Η συνολική απόσταση της διαδρομής είναι λίγο περισσότερο από 6 χιλιόμετρα και με τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να δείτε τα μνημεία θα χρειαστείτε λιγότερο από τρεις ώρες.

 Η διαδρομή μας ξεκινάει μέσα από το χωριό ,με αφετηρία τον Σ(ω)λήνα όπου ακόμα και σήμερα θα δείτε αρκετούς Σκυριανούς να παίρνουν νερό. Αμέσως μετά η πηγή Αναβάλσα από όπου υδροδοτείται η Σκύρος. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον Άι-Γιάννη τον Ιαματικό.

kalogeratsi
Ανηφορίζοντας φθάνετε στον Άγιο Μύρωνα και ακολουθώντας την ανηφορική διαδρομή θα αφήσετε δεξιά σας τον λόφο της Βαπτιστέρας. Τα παλαιότερα χρόνια οι Σκυριανοί βάφτιζαν τα παιδιά τους στην Βαπτιστέρα και κατόπιν τα πήγαιναν στο Άγιο Μύρωνα όπου και τα μύρωναν. diadromes-skyroy.jpg

Από τους δυο ναούς σώζεται μόνο ο Άγιος Μύρωνας ενώ από τον ναό της Βαπτιστέρας σώζονται ερείπια τα οποία θα δυσκολευτείτε πολύ να τα βρείτε.


vaptistera
Λίγο πιο πριν από τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου υπάρχει αριστερή διακλάδωση που μετά 500 μέτρα θα σας οδηγήσει στον Άγιο Αντώνιο στο «Καλογεράτσι» όπου βρίσκεται μέσα σε σπηλιά πάνω από απόκρημνο γκρεμό.
Επόμενη στάση ο ναός του Αγίου Νικολάου και από εκεί κι ύστερα ακολουθώντας τον χωματόδρομο θα βρεθείτε στον Ολύμπου , το υψηλότερο βουνό της Σκύρου
Από όπου θα βρεθείτε στην Παναγία ην Λυμπιανή.

ΑΧΙΛΛΙ - ΑΓΙΟΣ-ΑΡΤΕΜΗΣ

agisartemios.jpg

Κάθε χρόνο στην γιορτή του Αι-Αρτέμη στις 20 Οκτωβρίου πολλοί προσκυνητές κατακλύζουν τον χώρο δίπλα από την μικρή σπηλαιώδη εκκλησία μιας και είναι από τα πιο αγαπημένα πανηγύρια των Σκυριανών.
Εσείς μπορείτε να κάνετε την διαδρομή όποτε θέλετε μιας και η σήμανση με τους σταυρούς από ασβέστη είναι πολύ καλή και σίγουρα δεν θα χαθείτε.
Η απόσταση από το Αχίλλι είναι 3,5 χιλιόμετρα ανηφορικής διαδρομής.
Γι' αυτούς που θέλουν να μειώσουν την απόσταση και εάν διαθέτουν 4Χ4 ή αγροτικό υπάρχει και ο «καρόδρομος» ο οποίος σας μειώνει την πεζοπορία στα 2 χιλιόμετρα.
Είναι δυο χιλιόμετρα σε ευδιάκριτο μονοπάτι και σίγουρα δεν θα μπερδευτείτε γιατί από μακριά θα δείτε το εκκλησάκι να «ασπρίζει».

Για να μην μπερδευτείτε

Σε κάποιο σημείο, στο φράχτη του δρόμου, πρέπει να αφήσετε τον δρόμο και να στρίψετε λοξά και δεξιά. Αν συνεχίσετε στον δρόμο τότε θα βρεθείτε στην πηγή Νυφάτσι, δίπλα ακριβώς στην θάλασσα.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ(ΚΟΧΥΛΑΣ)

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ-ΦΛΕΑ-(Α)ΣΚΑΛΑ-ΠΕΖΑ- ΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΝΑΛΙ-ΛΙΧΑΝΟ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ

agiosminaskalokri.jpgΕίναι μια από τις δυσκολότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στην Σκύρο και αν δεν είστε ορειβάτης καλύτερα να μην το δοκιμάσετε. Είναι δύσκολη και ανηφορική διαδρομή με το μόνο πλεονέκτημα ότι το μονοπάτι ή το «κατσικομονοπάτι» σε κάποια σημεία, που θα διασχίσετε είναι τόσο ευδιάκριτο που σίγουρα δεν θα χαθείτε.
O Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας κάνει αυτή την διαδρομή και καλό είναι να κάνετε μια ερώτηση μήπως και ανέβετε με παρέα. Βέβαια η ανάβαση είναι εύκολο να αναβληθεί ειδικά τον χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών και ομίχλης όπως τον Μάρτιο του 2006.
Η απόσταση είναι γύρω στα 8 χιλιόμετρα. Μην παραξενευτείτε εάν ακούσετε ότι αυτή η διαδρομή έχει γίνει και σε μιάμιση ώρα από Σκυριανό τσοπάνη αλλά αυτό, αν και είναι αλήθεια, μην τα λάβετε υπ' όψει σας. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε είναι γύρω στις τέσσερις ώρες .

Η διαδρομή
Αφήνετε το αυτοκίνητο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στο Καλικρί, διασχίζετε τον οικισμό και πρώτη στάση είναι η Φλέβα ή Φλέα για τους Σκυριανούς. Ονομάστηκε έτσι από την φλέβα νερού που υπάρχει εκεί και είναι το τελευταίο σημείο που θα βρείτε νερό. Γεμίζετε το παγούρι σας και ξεκινάτε.
Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σκύρου στο άγριο Βουνό. Μόνο βράχια, πέτρες, «κατσοπούρναρα» και ελάχιστη βλάστηση θα βρείτε στο δρόμο σας.

Μετά την Φλέα φτάνετε στην (Α)σκάλα αργότερα η Πέζα ένα φυσικό πλάτωμα και μετά του Αγίου Δημητρίου το κανάλι όπου θα βαδίζετε υπό σκιά. Ένα χιλιόμετρα διαδρομής σε στενωπό με τεράστια δέντρα, πουρνάρια, σφένταμοι και αριές.
Μετά φτάνετε στο Λιχανό (καθαρό μέρος χωρίς βλάστηση) και από εκεί βλέπετε την κορυφή του Κόχυλα. Μετά μισή ώρα είστε στην κορυφή της «Πυραμίδας».
Φθάνοντας στην κορυφή του Κόχυλα ,της Πυραμίδας, όπως λένε το βουνό οι Σκυριανοί είναι σίγουρο ότι η εκπληκτική θεά που θα έχετε από εκεί θα σας αποζημιώσει. Το μάτι χάνετε στο απέραντο γαλάζιο στα 4 σημεία του ορίζοντα.

 
< Προηγ.   Επόμ. >