23.02.18
ΑΡΧΙΚΗ arrow Βιβλίο επισκεπτών
 
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ
Είχα επισκεφθεί την Σκύρο δυο ή τρία καλοκαίρια και πάντα άκουγα τους φίλους μου Σκυριανούς να μιλούν με ενθουσιασμό για το Σκυριανό καρναβάλι τους γέρους , τις κορέλες , την τράτα όπως και το γλέντι που γίνεται την Καθαρή Δευτέρα. Τον χειμώνα που μας πέρασε το είχα συνέχεια στο νου μου αλλά για να περάσουμε καλά ήξερα ότι θέλαμε και γλεντζέδικη παρέα. Κανονίσαμε λοιπόν με την Ελένη και τον Νίκο, δοκισμένη συνταγή για ξεφάντωμα και η παρουσία δυο ακόμα φιλικών ζευγαριών χωρίς συνεννόηση ήταν η καλύτερη εγγύηση ότι θα περάσουμε καλά.
Πρώτη ευχάριστη έκπληξη με την άφιξή μας στην Σκύρο ήταν οι υποδοχή. Πέντε κουδουνάτοι περίμεναν το καράβι και μόλις κατεβήκαμε έγινε πανζουρλισμός. Είχα δει και είχα ακούσει στην τηλεόραση αλλά αυτός ο ζωντανός ήχος ήταν κάτι μοναδικό. Σε έριχνε σε έκσταση. Έπαθα πλάκα!
Παρασκευή βράδι και όλη η παρέα συγκεντρώθηκε στο Χωριό. Από τα στενά σοκάκια κατέβαιναν παρέες -παρέες και ο ήχος των κουδουνιών ακουγόταν από παντού. Το Σάββατο σειρά είχε η πρώτη τράτα και Κυριακή η δεύτερη. Το βράδυ της Αποκριάς σταθήκαμε πολύ τυχεροί. Τραπέζι στη Νατάσα .Μια φορά τον χρόνο το καφενείο μετατρέπεται σε ταβέρνα και γίνεται ο χαμός. Γλέντι και χορός έως το πρωί και φυσικά ο καλύτερος μπάλος από τον Σταμάτη. Από το πρωί της Καθαρής Δευτέρας όλο το νησί γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Δεν υπήρχε ντόπιος που να μην φόραγε την παραδοσιακή φορεσιά. Ο κόσμος χόρευε παντού, στην πλατεία, στα μαγαζιά, στους δρόμους. Κρίμα που κράτησε τόσο λίγο αλλά ευτυχώς αυτό το γλέντι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Μαρία Μ.