23.02.18
ΑΡΧΙΚΗ
 
ΣΥΝΤΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ
apokries_skyr.jpgΣε 24 μίλια απόσταση από την Κύμη, γύρω στη μιάμιση ώρα με το πλοίο Αχιλλέας, της εταιρίας λαϊκής βάσης των κατοίκων του νησιού, βρίσκεται το γραφικό νησί της Σκύρου. Ένα νησί που οι άνθρωποι του σε πείσμα των καιρών κρατούν γερά τις παραδόσεις τους. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 2600 κάτοικοι και ως επί το πλείστον ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Η Σκύρος γεωγραφικά ανήκει στις Βόρειες Σποράδες και η γεωμορφία της είναι σχεδόν ίδια με της Εύβοιας. Καταπράσινο το βόρειο μέρος της νήσου με ατέλειωτα δάση, ξερό και πετρώδες το νότιο τμήμα της νήσου ,κυκλαδίτικο τοπίο.

Αν όπωxoraskyrou.jpk.jpgς λένε η πρώτη άποψη είναι το ήμυσι του παντός τότε η πρώτη εικόνα του Χωριού θα σας καταπλήξει. Μετά την στροφή του δρόμου παρουσιάζεται μπροστά σας μια παραμυθένια πολιτεία. Η Χώρα της Σκύρου, το Χωριό για τους Σκυριανούς, είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στο βουνό του νησιού αόρατη από όλες της πλευρές της θάλασσας παλαιότερα, μιας και δημιουργήθηκε από ανάγκη για να προφυλαχτούν οι κάτοικοι από τον φόβο των επιδρομών ,ειδικά των πειρατών.

Φύλακας προστάτης του νησιού ο Αϊ Γιώργης ο οποίος βρίσκεται πάνω από την χώρα σαν ‘φύλακας άγγελος’. Το μοναστήρι του Αι Γιώργη ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ελλάδας. Λίγο πιο δίπλα το μεσαιωνικό κάστρο με το εντυπωσιακό λιοντάρι-δράκο στην είσοδο του. Δυστυχώς ο σεισμός είχε STGORGE.jpgκαταστροφικά αποτελέσματα για τα δυο πολύ σημαντικά μνημεία και έτσι είναι κλειστά για τους επισκέπτες. Στη Βόρεια πλευρά του χωριού μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Φαλτάιτς, το αρχαιολογικό μουσείο και να δείτε στην ομώνυμη πλατεία το άγαλμα της Αιώνιας Ποίησης προς τιμήν του Άγγλου ποιητή Μπρούκ.

Τα παραδοσιακά κτίσματα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και οι περίπατοι μέσα στα στενά σοκάκια θα σας μείνουν αξέχαστοι.

Μέσα στο Χωριό θα βρείτε μαγαζιά με είδη λαϊκής Σκυριανή τέχνης, κέντημα, ξυλογλυπτική, κεραμική, υφαντουργία. Η παράδοση στη Σκύρο βρίσκεται παντού. Από τον ηλικιωμένο παππού που φοράει την παραδοσιακή βράκα με τα τροχάδια, τα σκυριανά παπούτσια ακόμα και σήμερα, έως τους γάμους στα πανηγύρια και φυσικά στο ξακουστό Σκυριανό καρναβάλι του γέρου της κορέλας και του Φράγγου.

Το νησί βέβαια δεν έχει να επιδείξει μόνο την ιστορία του και την παράδοση του. Πολλά κέντρα διασκέδασης, το καλύτερο ίσως φαγητό της Ελλάδας στα περισσότερα εστιατόρια του και φυσικά μοναδικές παραλίες. Μοναχικές, κοσμοπολίτικες, με άμμο, με βότσαλα, με την σκιά του πεύκου στην παραλία, ανοιχτές , κολπίσκοι εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές για λάτρεις του σπόρ και του ψαρέματος. pefkos.jpk.jpggirismata1.jpgkareflou_0.jpg

Μόλος, Μαγαζιά, Λιναριά, Ατσίτσα, Πεύκος, Αχερούνες, Αχίλλι, Καλαμίτσα, Γυρίσματα, Μέαλος, Άγιος Φωκάς, Καλογριά, Άγιος Πέτρος κ.λ.π.. Πολλές παραλίες η μια πιο γραφική από την άλλη.

 

 

 

Το σκυριανό αλογάκι.

 

 alogo.jpg

Σπάνια ράτσα αλόγου με ιδιομορφίες στο σκελετό και το σώμα που το κάνουν διαφορετικό από τα πόνυ. Είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως και είναι γνωστό από την μυθολογία μιας και έχει συμπεριληφθεί στον διάκοσμο του Παρθενώνα. Σήμερα υπάρχουν στο νησί γύρω στα 150 αλογάκια και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από ντόπιους φορείς για την διάσωσή του.

 

Τα νησάκια

Γύρω από το νησί υπάρχουν πολλά μικρά νησάκια. Η Σκυροπούλα, το Σαρακηνό,

τα Μυρμηγκονήσια, τα Βρυκαλονήσια κ.α. Κάποια από αυτά μπορείτε να τα επισκεφτείτε με καραβάκια που ξεκινούν από την Λιναριά.

Φαγητό

Θαλασσινά ή κρέας ότι και να πρoτιμήσετε είναι γνήσια και γευστικά. Κατσικάκι ή αρνί ελεύθερης βοσκής ,τυρί ντόπιο ξυνοτύρι με παραδοσιακή πίττα.Αστακοί άφθονοι και φθηνοί με μακαρονάδα ή ψητοί και μπόλικο ψάρι πρώτης ποιότητας.

Τι θα πάρετε απο το νησί

Από πολύ παλιά ίσως και πριν τους βυζαντινούς χρόνους οι Σκυριανοί ανέπτυξαν την λαϊκή τέχνη τόσο πολύ που σχεδόν την τελειοποίησαν. Έπιπλα, ξυλόγλυπτα, κεντήματα, υφαντουργικά, κεραμικά. Ευτυχώς που υπάρχουν τεχνίτες ,έστω και λίγοι, που ασχολούνται ακόμα και σήμερα .

 
< Προηγ.