21.02.18
ΑΡΧΙΚΗ
 
Ο ΒΙΓΛΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
kastro.jpk.jpg

Ένας φυσικά οχυρός βράχος ύψους 179 μέτρων, στην πιο στρατηγική θέση της Σκύρου απετέλεσε από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους το κέντρο όλων των ιστορικών γεγονότων του νησιού. Σε αυτόν τον βράχο βρίσκεται το Κάστρο της Σκύρου.
Το κάστρο που δεσπόζει στην απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Οι τρεις πλευρές του είναι απόκρημνες και βυθίζονται στο κενό. Μία μόνο είναι βατή και κατεβαίνει ομαλά στους χαμηλότερους λόφους που είναι κτισμένο το Χωριό. Σιμά του, αιώνες τώρα, ο Αι-Γιώργης, ο φύλακας προστάτης του νησιού. coronelli.1685.to_kast.jpk.jpg
Εδώ ήταν το παλάτι του Λυκομήδη, εδώ βρήκε τον θάνατο ο Θησέας και εδώ κρύφθηκε ο Αχιλλέας ντυμένος γυναίκα.
Γύρω από τι Κάστρο σώζονται υπολοίματα οχυρώσεων και τείχους όλων των ιστορικών περιόδων. Πελασγικά, κλασσικής αρχαιότητας, βυζαντινά, ενετικά.
Τα αρχαία τείχη εξασφάλιζαν την επαφή του Κάστρου με την θάλασσα και περίκλειαν όλη την αρχαία πόλη , η οποία ήταν κτισμένη στα ανατολικά.
Στο Κάστρο κατεφεύγαν οι Σκυριανοί τις δύσκολες εποχές,στις πολιορκίες, και για αυτό τον λόγο η κάθε οικογένεια είχε εκεί ένα δεύτερο νοικοκυριό.

agiosvasilios.jpk.jpgdeksameni.jpk.jpgepiskopi.jpk.jpg
Σήμερα στο Κάστρο σώζονται:
τα ερείπια των σπιτιών
τα ερείπια της τρίκλιτης θολωτής βασιλικής,επισκοπής, ναός κτισμένος το 895 στα ερείπια ναού της Αθηνάς που καταστράφηκε το 1841 από σεισμό
μικροί ναοί
η σκοτεινή φυλακή
στο μέσο του Κάστρου υπάρχει ακέραιο κτίριο, χωρίς πύλη και παράθυρα,το οποίο ονομάζεται «σκοτεινή φυλακή», για το οποίο κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν φυλακή ενώ κάποιοι άλλοι δεξαμενή εξ' αιτίας των πήλινων σωλήνων που υπάρχουν σε ένα τοίχο της.

 
< Προηγ.   Επόμ. >