23.02.18
ΑΡΧΙΚΗ arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

Γιάννη Γκίκα 
 
 Κάστρα και Ταξίδια
 
Εκδόσεις ΑΣΤΗΡ  
 
 
 
More..περισσότερα...
 
o ΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

                                                                                 Μαίρη Ρενώ

Οσο για μένα, δεν μπορώ να κρατηθώ πια σταθερά πάνω σ’ ένα άρμα, ούτε να κρατήσω ασπίδα˙ τα δάχτυλα του αριστερού μου χεριού δεν ξαναβρήκαν ποτέ απόλυτα τη δύναμή τους. Κι εγώ, εγώ που είχα σταθεί στο Βράχο της Αθήνας κι απέκρουσα τις ορδές απ’ το βορρά, εγώ που καθάρισα τον Ισθμό κι άλλαξα τα έθιμα της Ελευσίνας, εγώ που σκότωσα τον Αστερίωνα Μινώταυρο στην αίθουσα του θρόνου του Λαβύρινθου και άπλωσα τα σύνορα της Αττικής μέχρι τη Νήσο του Πέλοπα, δεν είχα σκοπό να καθήσω στο παλάτι των πατέρων μου για ν’ ακούω τα μικρά παιδιά να λένε: «Αυτός ήταν κάποτε ο Θησέας».

More..περισσότερα...
 
Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΥ ΕΝ

Δ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΙΟΥ

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΥ ΕΝ ΣΚΥΡΩ
Η άλωσις της Σκύρου υπο του Κίμωνος επανέφερεν εις την μνήμην τα επικά άσματα, άτινα διηγούνται την ιστορίαν της ανατροφής του Αχιλλέως εις την αυλήν του Λυκομήδους: πράγματι προ της καταλήψεως της νήσου υπο των Αθηναίων ουδέν ίχνος του μύθου του απαντά εν τη Ελληνική τέχνη1.
Πρώτος ο Πολύγνωτος φαίνεται ότι παρέστησε τον Αχιλλέα μεταξύ των θυγατέρων του Λυκομήδους. Η εικών του ευρίσκετο εις την πινακοθήκην της δεξιάς πτέρυγος των Προπυλαίων. Ο Παυσανίας, εις όν οφείλομεν την πληροφορίαν ταύτην, απορεί δια την εκλογήν θέματος ληφθέντος εκ μύθων μεταγενεστέρων του Ομήρου και το οποίον ήρμοζε μάλλον εις ζωγράφον εποχής κατωτέρας2. Εν τούτοις ο Πολύγνωτος ωδηγήθη υπο της φύσεως του ταλάντου του.

More..περισσότερα...
 
ΥΠΟΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΔΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΥΠΟΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΔΕΙΣ

More..περισσότερα...ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ
Οι διωγμοί των Χριστιανών τα χρόνια της τουρκοκρατίας και μετέπειτα τάματα ή οι τιμές που απέδιδαν οι Σκυριανοί στους αναχωρητές ήταν οι κύριοι λόγοι που δημιούργησαν τις σπηλαιώδεις εκκλησίες, σε απομακρυσμένα και δυσκολοδιάβατα σημεία. Οι εκκλησίες αυτές είναι σπηλαιώδεις με μόνη εξαίρεση τον Άγιο Νικόλαο στα Πουριά , που είναι μεικτού τύπου.
Την καταγραφή αυτών των ταπεινών αλλά σημαντικών μνημείων έκανε ο
Θεόδωρος Σκούρας την δεκαετία του 1970 και ο σύλλογος των Σκυριανών προχώρησε στην έκδοση βιβλίου το 1979 με τίτλο «Υπόσκαφες και σπηλαιώδεις εκκλησίες στη Σκύρο» στη σειρά «Σκυριανή Βιβλιοθήκη».
Στην παρουσίαση των μνημείων εκτός από κείμενα και εικόνες του συγκεκριμένου βιβλίου χρησιμοποιήθηκαν και πληροφορίες από το βιβλίο «Σκύρος» της Νίκης Περδίκα.

More..περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 4 από 5