18.01.18
ΑΡΧΙΚΗ arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow « Εν Σκύρω τη φιλτάτη»
 
« Εν Σκύρω τη φιλτάτη»
ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Ιωάννης Βογιατζής

 Παραμύθι

Δέκα χρόνια εν Σκύρω τη φιλτάτη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα όνειρο……. Το όνειρο της θάλασσας να χρωματίσει τη μεγαλοσύνη της στο ελάχιστο της πέτρας. Το όνειρο του βράχου να λευκαίνει στη θύ-ελλα. Έτσι μες στα όνειρα ευωδιάζει πρώτη κι αγία αστράφτει όπως σταυρός. Με τα λόγια των θεών παίρνει σώμα και με τα τα-ξίδια των Πελασγών γίνεται νησί. Πελασγία η Ανεμόεσσα Σκύρος αναδύεται ως άγκυρα που δεν τη ρήμαξαν σκουριά και τρικυμίες. Το ταξίδι της αρχίζει μονάχα όταν το πανί αγγίξει το θαύμα.

More..περισσότερα...
 
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΟΥΣ

Ιωάννης Βογιατζής

 «Εν Σκύρω τη Φιλτάτη»

 Στην πλατεία της Σαρούς

 Η ανηφοριά απ΄ την αγορά στο Κάστρο της Σκύρου μου δίνει ένα βήμα κάπως τελετουργικό. Το βλέμμα μου αγγίζοντας το ανήλεο λευκό σβήνει λίγο πιο πάνω στην αταραξία ενός καμπαναριού περασμένου σαν δακτυλίδι σε καθαρόαιμο ουρανό. Οι αισθήσεις αλλάζουν χρώματα. Από μπλε, λευκό ή σκούρο καφέ σε πράσινο ανοιχτό, μωβ ή κόκκινο της βουκαμβίλιας. Όλα ένα σύμπαν αρμονίας και πλήρους δικαιοσύνης. Καθαρός ύμνος της ζωής. Στην πλατεία της Σαρούς, απ΄τις πιο αρχοντικές γειτονιές της Σκύρου, το λευκό προβάλλει σαν όραμα. Αρχοντοπαναγιά, Παναγιά η Κ΄τσου, Άγιος Ευστράτιος (Ταξιάρχες). Τρεις εκκλησιές, η μια δίπλα στην άλλη σαν σε χορό, κι οι νέοι κι οι νέες, όπως την παλιά εκείνη εποχή, να περνούνε στο λαιμό τους στεφάνια.

More..περισσότερα...
 
« Σκύριοι » Η χαμένη τραγωδία του Ευριπίδη

Ιωάννης Βογιατζής

« Εν Σκύρω τη Φιλτάτη »

« Σκύριοι » Η χαμένη τραγωδία του Ευριπίδη

 Το δράμα του Ευριπίδη « Σκύριοι » ( δηλ. Σκυριανοί) είχε ως θέμα του την παραμονή του Αχιλλέα στο παλάτι του Λυκομήδη στη Σκύρο προκει-μένου να αποφύγει τη συμμετοχή του στον τρωικό πόλεμο. Αυτή λοιπόν την εκδοχή του μύθου φαίνεται ότι αγνοεί η Ιλιάδα. Σύμφω-να με τον Όμηρο (Λ 769 κ. εξ.) ο Αχιλλέας αποφασίζει να λάβει μέρος στην εκστρατεία των Δαναών κατά της Τροίας μετά από πρόσκληση του Νέστορα, του Οδυσσέα και του Πάτροκλου. Η μητέρα του Θέτιδα όμως τον προειδοποιεί ότι αν πάει στον πόλεμο θα έχει ένα λαμπρό αλλά σύντο-μο θάνατο ενώ αν παραμείνει στη Φθία θα έχει μακρά αλλά άδοξη ζωή. Τελικά ο Αχιλλέας επιλέγει το πρώτο.

More..περισσότερα...
 
ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Ιωάννης Βογιατζής

« Εν Σκύρω τη φιλτάτη»

 Το Βουνό

Τα Παραμύθια τελειώνουν όταν σωπαίνουν οι Ποιητές. Κι οι Ποιητές σωπαίνουν όταν χάνονται οι Ήρωες. «Με το θάνατο του Έκτορα ξεκουράστηκε ο Όμηρος και σίγησαν οι σελίδες της Ιλιάδας ». Αυτά σκεφτόμουν και πριν καλά καλά αποσπάσω κάτι λίγο απ’ τη δαιμονική λάμψη της τοιχογραφίας του τέμπλου της Επισκοπής ψηλά στο Κάστρο της Σκύρου, ένας αγέρας ξεδιπλώθηκε μέσα μου γήινα πρωτόβγαλτος μιας νεότητας αιχμηρής ν’ αναφλέγεται όλο έκσταση. Και μέσα απ’ την ηχώ και τ’ όλο φως παρανάλωμα πιο κάτω με στέλνει, εκεί που ο τόπος γίνεται πάντα αυτό που θέλεις, αυτό που μπορείς κι αυτό που ξέρεις να μοιράζεσαι με τον άλλον.

More..περισσότερα...
 
"ΣΚΥΡΟΣ Η ΑΝΑΦΑΝΗ"

Ιωάννης Βογιατζής

 «Σκύρος η Αναφανή»

 Δοξαστικό Δώδεκα χρόνια εν Σκύρω τη Φιλτάτη.

 Ο άνεμος φυσάει όπου θέλει, ακούς τον ήχο του και δεν ξέρεις αν έρχεται ή αν φεύγει. ΄Ο,τι γεννιέται εκ πνεύματος, πνεύμα εστί. Γι’ αυτό και δεν τελειώνουν τα παραμύθια και μες στην αταραξία μια στιγμή άλλα νοήματα ανακαλύπτουμε, μ’ άλλα ερωτήματα γειτονεύουμε απαθανατίζοντες τον χρόνο αλαφρωμένο από το άγχος του τέλους ν’ ανακαλύπτει νέες κοίτες επίγειες και τραβώντας μας απ’ το χέρι σ’ άλλα τοπία μας πηγαίνει της προσδοκίας και της αθωότητας. Κι έτσι πιο κοντά στο φως ύπνωσα τη νύχτα να ξενυχτήσω την εικόνα της, το τοπίο της μες στα ουσιαστικά και τα ρήματα να σεργιανίσω. Στην Αναφανή μέτρησα τον τόπο που ο καθένας πιάνει όσο να βρει πατρίδα, μ’ ένα δάκρυ μεγάλωσα την αλήθεια ν’ αναφανεί με λέξεις, εικόνες, φωνές και θύμησες μέσα απ’ τα νερά τη μια μόνη στιγμή που αποκαλύπτεται το ένα και με το πολύ σ’ ανταποδίδει.

More..περισσότερα...