18.01.18
 
Μνημεία
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

Γιάννη Γκίκα 
 
 Κάστρα και Ταξίδια
 
Εκδόσεις ΑΣΤΗΡ  
 
 
 
More..περισσότερα...
 
ΥΠΟΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΔΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΥΠΟΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΔΕΙΣ

More..περισσότερα...ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ
Οι διωγμοί των Χριστιανών τα χρόνια της τουρκοκρατίας και μετέπειτα τάματα ή οι τιμές που απέδιδαν οι Σκυριανοί στους αναχωρητές ήταν οι κύριοι λόγοι που δημιούργησαν τις σπηλαιώδεις εκκλησίες, σε απομακρυσμένα και δυσκολοδιάβατα σημεία. Οι εκκλησίες αυτές είναι σπηλαιώδεις με μόνη εξαίρεση τον Άγιο Νικόλαο στα Πουριά , που είναι μεικτού τύπου.
Την καταγραφή αυτών των ταπεινών αλλά σημαντικών μνημείων έκανε ο
Θεόδωρος Σκούρας την δεκαετία του 1970 και ο σύλλογος των Σκυριανών προχώρησε στην έκδοση βιβλίου το 1979 με τίτλο «Υπόσκαφες και σπηλαιώδεις εκκλησίες στη Σκύρο» στη σειρά «Σκυριανή Βιβλιοθήκη».
Στην παρουσίαση των μνημείων εκτός από κείμενα και εικόνες του συγκεκριμένου βιβλίου χρησιμοποιήθηκαν και πληροφορίες από το βιβλίο «Σκύρος» της Νίκης Περδίκα.

More..περισσότερα...
 
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΦΕΡΕΚΑΜΠΟ

  Του Αγίου Δημητρίου το Μοναστήρι Εν Σκύρω τη φιλτάτη

Ιωάννης Βογιατζής

                                                                            Αφιερωμένο στην κυρία Αμέρισσα

Τη μέρα που αποφάσισα ν' αφήσω More..περισσότερα...τη θάλασσα και να κυλήσω ως τις πηγές του Κηφισού ποταμού με την αέναη συντροφιά των νυμφών, πήρα μαζί μου χωρίς να ξέρω το γιατί και τον Ηράκλειτο. Φτάνοντας στη μονή του Αγίου Δημητρίου δεν ήξερα καν πως όταν η Ποίηση έρχεται και κατοικεί την υπόσταση, δάφνες και πεύκα ξαναφτιάχνουν τη χαμένη μας ζωφόρο. Η μονή του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή του Φερεκάμπου στέκει εκεί τόσους αιώνες σα σύννεφο έτοιμο να πετάξει έξω απ' τον ουρανό μας κάθε συμφορά για να γεμίσει τα πηγάδια της μνήμης. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που οι άνθρωποι με λαβωμένους αγκώνες έφταναν ως εδώ για ν' ανακαλύψουν μέσα στις ροδοδάφνες και τα ρείκια τη μυσταγωγία της προσευχής.

 

 

 

 

 

More..περισσότερα...