ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εγώ, η Αλίκη και τα Νησιά Μπαρμπάντος του Άρη Πλατχιά

Διαβάστε περισσότερα...«Δυο όνειρα είχε ο Γιάννης από μικρό παιδί. Να κατακτήσει την καρδιά της Αλίκης και να φύγουν μαζί για πάντα στα εξωτικά νησιά Μπαρμπάντος. Όταν όμως θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το πρώτο του όνειρο, μια σειρά από ατυχή γεγονότα και περίεργες συμπτώσεις θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του, κι εκείνον, από τα σύννεφα όπου βρισκόταν, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω κι από τα τάρταρα. Λίγους μήνες μετά, το ταξίδι του με την Αλίκη στα νησιά Μπαρμπάντος μοιάζει πιο μακρινό από ποτέ. Ο Γιάννης όμως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη…»

 

Το Εγώ, η Αλίκη και τα Νησιά Μπαρμπάντος του Άρη Πλατχιά είναι η ξέφρενη πορεία ωρίμανσης και πραγμάτωσης ενός ονείρου που υποφέρει τα δεινά της αναβολής λόγω ‘καιρικών συνθηκών’. Η έννοια ταξίδι κατά τη διάρκεια του μυθιστορήματος είναι έντονη: μια σχολική εκδρομή, μια ξενάγηση στην κοινωνία της επαρχίας, οι σπουδές στην πόλη, ο άλλος κόσμος, η κόλαση, ο παράδεισος συγκροτούν τη δομή του μυθιστορήματος, όχι αναγκαστικά με την ίδια σειρά. Ο κάθε χαρακτήρας διανύει τα προσωπικά του χιλιόμετρα κι αιωρείται ανάμεσα στους ορισμούς ‘τύχη’ και ‘μοίρα’, είτε ως θύμα είτε ως θύτης. Κι ενώ ο πρωταγωνιστής έχει χαράξει μια καθαρή γραμμή πλεύσης στον χάρτη του, οι εκπλήξεις φαίνεται πως έχουν τον πρώτο λόγο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Σ κ α ρ ι μ π ο λ ο γ ή μ α τ α
  Διαβάστε περισσότερα...

            «Με θάρρος  ανθρώπων ελεύθερων τα ‘‘Νεοελληνικά Σημειώματα'' άρχισαν να χαράσσουν το δρόμο τους. Παρά χανόμενα μες σε μια ανάξια παρακμή σχημάτων και λόγων, με σκέψη γοργή και αγαθή, θα δουλέψουν πιστά πάνω στην προσπάθειά τους την τίμια, να εχτοπίσουν από τα τελευταία τους καταφύγια - Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Γυμνάσια - τον σχολαστικισμό και την ψώρα. Για να  μην εξαφανιστούμε σα ράτσα, θα δώσουμε όλοι μαζί την τελευταία αυτή μάχη του Έθνους κατά των λογιοτάτων του κέντρου.»

                Αυτά, ορθά κοφτά και περίτρανα διακήρυττε  ο ‘‘τελευταίος του Ευρίπου κονταρομάχος''  Γιάννης Σκαρίμπας στην πρώτη έκδοση του περιοδικού του ‘‘Νεοελληνικά  Σημειώματα'' κατά το εαρινό  (καλή και τώρα ώρα)  πρωτόμηνο του μεσοπολέμιου - των ποικίλων ταραχών και αναστατώσεων - έτους 1937.  Ήταν μια  εποχή, κατά την οποία ο Σκαρίμπας ορθόπλωρος  και άλκιμος διέσχιζε τα  λογοτεχνικά κανάλια του καιρού του, αμιλλόμενος να υψώσει  την αναγεννησιακή ρομφαία  του λόγου του σε κορυφές της τέχνης περίοπτες.

                Ο λόγος του πρωτόφαντος, καυστικός, δροσερός, αριστοφάνειος.

                Σαν λίγο πριν, στα 1929,  είχε βραβευθεί για το διήγημά του ‘‘Καπετάν Σουρμελής ο Στουραΐτης'', ο Φώτης Κόντογλου, ο οποίος ηγούνταν της κριτικής επιτροπής του λογοτεχνικού διαγωνισμού, έλεγε και ετούτα: «Ο κ. Σκαρίμπας έχει ήδη ύφος δικό του και αυτό είναι το πιο σπουδαίο προσόν που μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα συγγραφέα. Και το πέτυχε, γιατί στηρίχτηκε αποκλειστικά στα δικά του όρια, στο δικό του, στο γνώριμό του έργο. Ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ασφαλώς ο συγγραφέας και ο άνθρωπος είναι ένα, ταυτίζονται, πράγμα σπάνιο.» Και ο Σκαρίμπας σχολιάζοντας τα λεγόμενα της επιτροπής με το δικό του χαρακτηριστικό αυτοσαρκαστικό και ειρωνικό τρόπο, πασιχαρής εξεστόμιζε: «(Μπρε, μπρε,) τι λένε αυτοί; Είμαι δα τόσο σπουδαίος... Μωρέ, μπράβο μου! Είδες με; Μια και έξω... Έγινα skaribas2.jpgμονομιάς συγγραφέας... ο δεκάρχης -  εγώ τελωνειακός - και μέλλον απότακτος ιατρογνώμων... Είδες με... Είδες με!...»

                 ολάστρινη).

Διαβάστε περισσότερα...
 
Κατερίνα Μάρκου
Διαβάστε περισσότερα...Η Κατερίνα Μάρκου γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήρι Μυταρά, ενώ στο χώρο αυτό παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα από τα παιδικά της ακόμα χρόνια. Σε επαγγελματικό επίπεδο έλαβε μέρος σε αρκετές - τόσο ατομικές όσο και ομαδικές εκθέσεις όπου απέσπασε αξιόλογες κριτικές, επαίνους, όπως και βραβεία. Έχει συμβάλει σε εκδηλώσεις αφιερώματος προς τιμήν του Γιάννη Σκαρίμπα, παρουσιάζοντας εκφραστικά πορτραίτα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Βαγγέλης Ιωάννου

Διαβάστε περισσότερα...Ο Αυλωναρίτης ζωγράφος Βαγγέλης Ιωάννου

 

Τον άνθρωπο Βαγγέλη Ιωάννου τον γνωρίζομε όλοι στην ευρύτερη περιοχή του Αυλωναρίου εδώ και πολλά χρόνια. Το ζωγράφο Βαγγέλη Ιωάννου τον μάθαμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με τις εκθέσεις ζωγραφικής που πραγματοποίησε στα χωριά του δήμου Αυλώνος αλλά και σε όλη την Εύβοια. Η ζωγραφική του Ιωάννου όλα αυτά τα χρόνια που τον παρακολουθώ έχει μια πολύ ισχυρή πηγή έμπνευσης. Τον τόπο καταγωγής του. Εύκολα το διαπιστώνει κανείς σε παλαιότερους κυρίως πίνακες που αποδίδουν ρεαλιστικά γνωστές γωνιές του χωριού μας. Θέματα λαϊκά, τοπία ή πρόσωπα δουλεμένα με στοιχεία από την παράδοση. Είναι ένας κόσμος προφυλαγμένος από τα ταραχώδη γεγονότα του καιρού μας, τυλιγμένος στην αγνότητα μιας ξεχωριστής ευαισθησίας που τώρα συγκρατείται αλλά ταυτόχρονα αποκτά το ανέβασμα του ονείρου. Αστάθμητος, αλλά όμως αληθινός, συμμετέχει με τη λαϊκή του ψυχή στο μυστικό της φύσης με ένα έργο για το οποίο δεν βρίσκω άλλο προσδιορισμό απ’ αυτόν του «λαϊκού ρεαλισμού».

Διαβάστε περισσότερα...
 
Νίκος Γκιζελής

Διαβάστε περισσότερα...αφιέρωμα στον Αυλωναρίτη βιρτουόζο βιολίστα

 

της Φούλας Γκιζελή

 

Ο Νίκος Γκιζελής, γιος του Γιάννη και της Ευανθίας Γκιζελή, γεννήθηκε στο Αυλωνάρι στο τέλος του 1918 και πέθανε στις 19 του Οκτώβρη το 1985. Το Δημοτικό σχολειό το τελείωσε στο Αυλωνάρι, με διδασκάλους τον κύριο Αναστάσιο Τσακλάνο και τον πατέρα του Γιάννη Γκιζελή. Τα γυμνασιακά του χρόνια, στη Χαλκίδα, στη Κύμη και τις τελευταίες τάξεις στο 8ο Γυμνάσιο Αθηνών, στα Πατήσια. Η επιρροή του πατέρα του ήταν καθοριστική. Από παιδάκι 5 χρονών, έπαιζε τα δαχτυλάκια του πάνω στο βιολί και απέδιδε τραγούδι χωρίς καν να έχει ακόμα διδαχθεί από τον πατέρα του. Τα πρώτα μαθήματα για μερικά χρόνια πήρε από τον πατέρα του, ο οποίος το δίδασκε ταυτόχρονα θεωρία μουσικής και σολφέζ (φωνητική μουσική).

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 47