ΕΝΑΛΛΑΞ
ΚΥΝΗΓΟΙ «ΘΗΣΑΥΡΩΝ»

ΚΥΝΗΓΟΙ «ΘΗΣΑΥΡΩΝ»

 

Από «ψιλό κόσκινο» έχουν περάσει κατά καιρούς την Εύβοια οι «κυνηγοί θησαυρών». Φήμες και ιστορίες για άτομα που έχουν βρει κρυμμένους θησαυρούς και όχι μόνο, υπάρχουν πολλές. Αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά, κατοχικά, είναι το όνειρο πολλών. Ακόμα και οι πρόσφατες ιστορίες έχουν γίνει θρύλος και φυσικά, από στόμα σε στόμα γίνονται ακόμα πιο τραβηγμένες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΗΛΑ

ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΗΛΑ

 

Ο τελευταίος νερόμυλος καταστράφηκε πριν είκοσι περίπου χρόνια. Μια πυρκαγιά αποτέλειωσε το έργο του χρόνου. Κι έτσι ένας νερόμυλος αιώνων, άγνωστο το πότε κτίστηκε, το μόνο που ξέρουμε ότι επί Τουρκοκρατίας λεγόταν μύλος του Μπολολιά, έμεινε ένας σωρός από πέτρες, θάβοντας όλα τα υπολείμματα και τους πρωτόγονους μηχανισμούς που περιείχε.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

 

Να αναστηλώσουμε, να αποκαταστήσουμε τον αγροτικό χώρο, να προστατεύσουμε το οικοσύστημα της υπαίθρου με όλες τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές του, να δώσουμε ζωή στον κοινωνικό ιστό της περιφερειακής Ελλάδας. Δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός της εγκατάλειψης και της φθοράς του πιο δυναμικού οικονομικού και φυσικού κεφαλαίου του ελληνικού χώρου. Εμείς ως Δίρφυοι έχουμε νιώσει τις συνέπειες αυτής της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας, της αποδιοργάνωσης του κοινωνικού ιστού, που ο συγκεντρωτισμός και η έντονη αστικοποίηση των τελευταίων πενήντα χρόνων έχουν προκαλέσει και στην περιοχή μας.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ:ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΡΦΥ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ:ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΡΦΥΩΝ

 

 Τα τελευταία χρόνια υπάρχει παγκόσμια ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα αρωματικά φυτά και βότανα και τις πολλαπλές χρήσεις τους. Παρατηρείται άλλωστε μια αυξημένη ζήτηση σε φυσικά προϊόντα που είναι συνυφασμένη με το σύνθημα «επιστροφή στη φύση». Ολο και περισσότεροι πολίτες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα βότανα στη μαγειρική, ως αφεψήματα ή την «αρωματοθεραπεία» για τη βελτίωση της υγείας και της ομορφιάς. Η αρωματοθεραπεία είναι μια πανάρχαια μέθοδος, η ιστορία της οποίας χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. γιατί η αρμονία της υγείας και της ομορφιάς αποτελούσε ζητούμενο για τον άνθρωπο κάθε εποχής. Η παραδίρφυα περιοχή είναι μια από τις περιοχές της χώρας που έχουν το προνόμιο να υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Για κάθε παράλειψη που αφορά το δάσος υπάρχει και μία τιμωρία. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το μόνο άγνωστο είναι το πότε; Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ε.Ε. είναι μάλλον τα αισιόδοξα. Φανταστείτε τα απαισιόδοξα που δεν αποκαλύφθηκαν ποια είναι. Τουλάχιστον πέντε μήνες από τη ζωή του χάνει ο κάθε άνθρωπος λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της απώλειας οξυγόνου από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τα δάση. Το ερώτημα που θα κάνει κάποιος είναι ότι από πότε η αδιαφορία θεωρείται έγκλημα; Οπως μας απάντησε ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης όπου υπάρχει αδιαφορία για το δάσος είναι αχαριστία. Δεν μπορείς σε κάτι που σου προσφέρει τόσα πολλά να είσαι αδιάφορος. Πρόσφερέ του τουλάχιστον το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις γι' αυτό. Τη δυνατότητα να ζήσει, έστω μόνο και μόνο για να σου προσφέρει.

Διαβάστε περισσότερα...