ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Λαϊκές σιδεριές στο Αυλωνάρι
 

Διαβάστε περισσότερα...Λαϊκές σιδεριές στο Αυλωνάρι

 

Δημήτρης Σγούρος

 

Μικρή ιστορική διαδρομή

 

Η ανακάλυψη του σιδήρου οδήγησε τον άνθρωπο στο να ασχοληθεί με την επεξεργασία του και τη χρήση του, κατασκευάζοντας τα πλέον απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία που χρειάζεται για την επιβίωσή του. Είναι γνωστή η προϊστορική εποχή του σιδήρου, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση εργαλείων, φτιαγμένων από το μέταλλο αυτό. Έτσι λοιπόν μαθαίνει να χειρίζεται και να αξιοποιεί αυτή την πρώτη ύλη και να δημιουργεί συνεχώς νέες τεχνικές και τρόπους επεξεργασίας.

Οι εφαρμογές του σιδήρου είναι άπειρες, τόσο σε έργα ειρηνικά όσο και σε καταστροφικές βιαιότητες («δια πυρός και σιδήρου») που πολλές φορές τις επιβάλλει αυτή η άμυνα του ανθρώπου.

Το αυθεντικό αυτό στέρεο υλικό με τη βοήθεια της φωτιάς λειώνει γύρω στους 1500 βαθμούς Κελσίου. Πριν όμως λειώσει, γίνεται πλαστικός και μεταξύ «σφύρας και άκμονος» επιδέχεται κάθε είδους μετασχηματισμό. Στην ιδιότητά του αυτή βασίζεται η χειροτεχνία του είδους, η μεταλλοτεχνία******1.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο Πετραλάς
 

Ο Πετραλάς

Δημήτρης Σγούρος

 

Σαν χτυπούσε το κουδούνι του σχολείου για το μεσημεριανό σχόλασμα, ένας βαθύς αναστεναγμός ανακούφισης έβγαινε από τα χείλη μας. Το ακόνισμά του λειτουργούσε σαν βάλσαμο στις παιδικές μας ψυχές. Το καρδιοχτύπι για το ποιος θα πει μάθημα στον πίνακα έφτανε στο τέλος του. Μαζεύαμε βιαστικά τα τετράδια και τα βιβλία στις σάκκες και ξεχυνόμαστε σαν ορμητικό πολύβουο ποτάμι στο προαύλιο. Από κει σκορπιζόμαστε στους γύρω δρόμους.

Τα παιδιά του πάνω χωριού ακολουθούσαμε πάντοτε τη ανηφοριά της Βορνάς. Σαν φτάναμε στο σιδεράδικο του Πετραλά, στεκόμαστε απέναντι στο πέτρινο τοίχο της αυλής της Λουκίας κι αρχίζαμε το τραγούδι.

 

Ας τη κούπα Πετραλά

το σφυρί κράτα γερά

τα δικέλια να τροχίζεις

τη κοιλιά σου να γεμίζεις.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Νικόλαος Παππάς ή Κολιοκομπής
 

Διαβάστε περισσότερα...Νικόλαος Παππάς ή Κολιοκομπής

 

Ένας λαϊκός σατυρικός δημιουργός

 

Αρ.1 Κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου

στα πρόθυρα χειμώνα

Κολιοκομπής και η Βδοκιά

έκαναν αρριβώνα.

 

Αρριβωνιασμένοι μείνανε

δύο χρόνους κι ένα μήνα

και τότε άρχισε η κοιλιά

να παίρνει άλλο σχήμα.

 

Η Ευδοκιά φοβήθηκε

μην είναι ανεμισμένη

μα ύστερα κατάλαβε

πως ήταν γκαστρωμένη.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Τ' Αυλωνάρι, η Αργυρή κι ο φούρνος
Διαβάστε περισσότερα... 

Τ' Αυλωνάρι, η Αργυρή κι ο φούρνος

 

Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία την 24 Οκτωβρίου 1997 στη στήλη Αυτόπτης Μάρτυς

 

Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

 

Το Αυλωνάρι, επιτέλους, θα γίνει... πρωτεύουσα! Του Δήμου Αυλωναρίου, που θα περιλάβει 7 με 8 μικρότερα χωριά -στην Εύβοια, μεταξύ Κύμης και Αλιβερίου. Και οι Αυλωναρίτες φαίνεται να το διασκεδάζουν. Η παρέα, που με «κέρασε» ένα Σάββατο στην πλατεία του χωριού, είχε τα κέφια της. Ήταν και η ρετσίνα του Κουβαρντόμητσου πιπεράτη. Αλλά πιο πιπεράτη ήταν η γλώσσα του Τασοτίκανη:

- Το είχε πει κι  ο βασιλιάς και η βασίλισσα πως τ' Αυλωνάρι θα γίνει πρωτεύουσα.

- Ήντα λες μωρέ - τον έκοψε ο Τασομαλλιάρας, ο αντιρρησίας της παρέας. Ο Καποδίστριας δεν ήτανε που έκανε το νόμο για τους δήμους;

Διαβάστε περισσότερα...
 
Τα έθιμα του γάμου στα χωριά του Δήμου Αυλώνος

Διαβάστε περισσότερα...Τα έθιμα του γάμου στα χωριά του Δήμου Αυλώνος

 του Νίκου Δρακούλια

  Η μεγαλύτερη διασκέδαση, το φλέγον ζήτημα κουτσομπολιού για τα χωριά είναι ο γάμος. Ο γάμος γίνεται στην εκκλησία πάντα ημέρα Κυριακή. Οι προετοιμασίες κρατούν όλη την εβδομάδα. Την Πέμπτη πριν την Κυριακή ο γαμπρός και η νύφη ο καθένας χωριστά καλεί τους συγγενείς και φίλους δίνοντάς τους τα καλέσματα, κουφέτα και γαρύφαλλα τυλιγμένα σε χαρτί. Το απόγευμα της Παρασκευής καλούν στο σπίτι της νύφης νέες και νέους του χωριού καθώς και οι στενοί συγγενείς του γαμπρού και της νύφης και γίνεται το σάκκισμα των ρούχων της νύφης, δηλαδή της προίκας. Πάνω σε μια κασέλα οι νέες τοποθετούν με τέχνη τα στρώματα, τα σεντόνια, τα σκεπάσματα, τις κουβέρτες, τα κεντήματα κ.λ.π.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 66