ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Η “Χορευτική ζωηρότης(!)”

Η “Χορευτική ζωηρότης(!)”

 Αποκριές στη Χαλκίδα του σωτήριου έτους 1904

 Έχουν την σεβαστή ηλικία των 92 χρονών τα αποκριάτικα γεγονότα που περιγράφονται ως “χορευτική ζωηρότης” (“Εύριπος”, 2 Φλεβάρη 1904) και δίνουν μιαν χαρακτηριστική εικόνα της Χαλκίδας που στις αρχές του αιώνα πραγματοποιούσε το μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα. Αποκτούσε ηλεκτρικό ρεύμα, αποκτούσε σιδηροδρομική συγκοινωνία, άρχισε η εγκατάσταση νέων βιομηχανιών, ο διπλασιασμός του ανοίγματος του Ευρίπου με την κίνηση των πλοίων που επέτρεπε, άλλαξε οριακά τη μορφή της. Παραστατική η περιγραφή, ακόμη και ο διαχωρισμός των τάξεων! Γλαφυρή η περιγραφή με αναφορά σε παρέες, οικογένειες, με ονομασίες χορών και άλλα πολλά. Για την καλύτερη πληροφόρηση για την Χαλκίδα του 1904 η περιγραφή και των λαϊκών αποκριάτικων γλεντιών στο επόμενο φύλλου του Ευρίπου, αυτό της 7 Φλεβάρη.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΑ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑ

ΤΑ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των χωριών είναι το ότι περιβάλλονται από εξωκκλήσια, μικρούς ναούς, κτισμένους έξω από την περίμετρο που περιβάλλει τον οικισμό του χωριού. Τα εξωκκλήσια είναι μικρά σε όγκο και εμβαδόν. Το εξωτερικό τους είναι κτισμένο κυρίως με πέτρα και λάσπη από χώμα – στα αρχαιότερα – ή ασβέστη και άμμο. Τα νεότερα χτίζονται με τσιμέντο. Ο τοίχος των παλαιών λιθόκτιστων έχει πάχος από 60 έως 80 εκατοστά.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Πρωτοδιορισμός στο Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας τότε Γίδ

Πρωτοδιορισμός στο Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας τότε Γίδες (1944 -1957)

της Δασκάλας ΄Ανθης Κανάρη του Σταματίου

Για το πέρασμά μου από το χωριό Γίδες.

 Στη ζωή μας παρουσιάζεται μια φωτεινή και ζωντανή φυσιογνωμία: Η φυσιογνωμία της Ιστορίας. Η ιστορία του Πλανήτη Γη και η Ιστορία καθενός μας χωριστά. Έτσι και η δική μου ιστορία μου δίνει το δυνατό συναίσθημα ότι για μένα αρχίζει μια νέα εποχή, τότε που το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μου αναθέτει ν΄ ανοίξω το Δημοτικό Σχολείο Γιδών, για να μάθω τα Ελληνόπουλα του χωριού Γράμματα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο κύκλος της ζωής στη Στενή

Tου Γιάννη Γιαννούκου

Ο κύκλος της ζωής στη Στενή 

 

 Γέννηση

 Ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο ενός λαού είναι και οι δοξασίες, οι προλήψεις και τα έθιμα, που επικρατούν κατά τη γέννηση, όπως γίνεται και για τις άλλες δύο στιγμές της ανθρώπινης ζωής, τον γάμο και τον θάνατο, που αποτελούν τα κυριότερα στάδια του ανθρώπινου βίου. Το σύνολο των εκδηλώσεων αυτών, χαρακτηρίζει ακόμη τη διανοητικότητα και τον συναισθηματικό πλούτο της ανθρώπινης κοινωνίας, που είναι προϊόν κυρίως ανθρώπινων δεισιδαιμονιών, συχνά όμως και εμπειρίας. Περιττό να σημειωθεί, πως όσο μακρύτερα από τον πολιτισμό και την επιστήμη βρίσκεται μία κοινωνία, τόσο μεγαλύτερο και τόσο πρωτόγονο είναι το πλήθος των εκδηλώσεων αυτών, που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα πορίσματα της προόδου και της επιστήμης.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ Α Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Α ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΟΥ ΜΑΓΚΟΥΤΑΣ

Λ Α Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Α ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

Μέρος Γ΄

 

 Μία άποψη του χωριού ‘‘Θεολόγος’’. Στο βάθος φαίνεται η δυτική πλευρά της οροσειράς του Ευβοϊκού Ολύμπου. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τους βορινούς πρόποδες του λόφου ‘‘Σήμαντρο’’ και συγκεκριμένα μπροστά από το εικονοστάσι, που βρίσκεται στη συμβολή των δρόμων που πηγαίνουν για τη Χαλκίδα, την ‘’Παναγία’’ και την Ερέτρια. ΑΘΗΝΑ 2006 Λίγα λόγια για το χωριό Με το όνομα ‘’Θεολόγος’’ υπάρχουν αρκετά χωριά στη χώρα μας, με μεγαλύτερο αυτόν της Θάσου. Ο Ευβοϊκός ‘’Θεολόγος’’ βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς τού μικρού Ευβοϊκού Ολύμπου και το 2001 είχε 580 κατοίκους. Απέχει 30 χιλιόμετρα περίπου από τη Χαλκίδα, μέσω Νέας Αρτάκης και 15 από την Ερέτρια.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 46 - 54 από 66