ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Προικοσύμφωνον 3.200.ΟΚΤΩΝΙΑ
 

Αριθμός 301ος

Προικοσύμφωνον 3.200

Εν χωρίΔιαβάστε περισσότερα...ω Οκτωνιά και εν τη οικία της κατοικίας του Κυριάκου Νικολ. Μπαρόλα ένθα προς σύνταξιν του παρόντος κληθείς μετέβην σήμερον την εικοστήν εβδόμην (27) του μηνός Απριλίου του χιλιοστού εννεακοσιοστού δεκάτου εννάτου (1919) έτους ημέραν Σάββατον ενώπιον εμού του Συμβολαιογράφου Αυλώνος Αριστεδου Αρ............
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 

Διαβάστε περισσότερα...Περάσαμε από τη μαγιάτικη αχλάδα την πρώιμη, ήταν ένα μεσημέρι, ζεστό μεσημέρι του μηνός Ιουλίου που πρώτος ο υποφαινόμενος βγήκα στο στέκι μας το συνηθισμένο την πλατεία του χωριού. Εκεί περίμενα αν περάσει κανένας από τους γνωστούς φίλους και πάνω στη σκέψη που έκανα πίσω μου άκουσα να έρχονται βήματα. Γυρίζω και βλέπω τα ξαδέρφια μου το Τάσο το Χροναίο με το Μίμη τον αδερφό του και το Βαγγέλη το Ζέρβα (Μπούα). Δεν πέρασε ένα πεντάλεπτο περνάει για κάποια δουλειά ο Τάσος ο Χούλης (Σκερδέμπεης).

Διαβάστε περισσότερα...
 
Του Δεσπότη η Βρύση(πηγή)

Του Δεσπότη η Βρύση(πηγή)

 Κοντά στα σύνορα Στενής-Στροπώνων υπάρχει η θρυλική Βρύση του Δεσπότη. Αναφέρεται στο διήγημα Μαρούσα η Στροπωνιάτισα αναφέρεται σαν τόπος συνάντησης του Γιάννου και της Μαρούσας. Επίσης είναι και το σημείο που ο Γάλλος περιηγητής άκουσε την αφήγηση της ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΣΤΕΝΗ.ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ
Αυτοί που ζούσαν από το δάσος ή δίπλα σ' αυτό είχαν πάντα την άποψη ότι τα μεγάλα και αιωνόβια δέντρα είχαν ψυχή ή ότι ήταν στοιχειωμένα. Παλιά δοξασία χαμένη στα βάθη των αιώνων ακόμα και πριν από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, άγνωστο από πότε. Πολλοί γέροι, έως και πριν μερικές δεκαετίες απέφευγαν να μείνουν πολλή ώρα κάτω από ένα τέτοιο δέντρο ή να κοιμηθούν στον ίσκιο του.
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»
 

 

   «ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»

       ΑΠΟ ΤΟ 1925 Η ΣΤΕΝΗ

       ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΗ ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ             25-01-06                             

 

Η ομορφιά της φύσης είναι παντοτινή και τραβά  το ενδιαφέρον των φυσιολατρών  ανεξαρτήτως εποχής, από πάρα πολύ παλιά. Η αγάπη για το ωραίο τοπίο και τη φύση, τους τράβηξε στην Κλεισούρα την μετονομαζόμενη Στενή.

Σύμφωνα με τα φωτογραφικά αρχεία της οικογένειάς μου, το 1925 η γιαγιά μου Μαρίκα Σταύρου, το γένος Δημητρίου Αναστασίου από τη Χαλκίδα, ήταν η πρώτη που επέλεξε την Στενή, περνώντας τρεις μήνες εκεί, για καλοκαιρινές διακοπές, μαζί με την οικογένειά της, και αυτό συνεχίστηκε ως το θάνατό της.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 37 - 45 από 66