ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Με πρόσχημα ένα θάνατο…

Με πρόσχημα ένα θάνατο…

 

Βλέπω ανθρώπους να φεύγουν…Ένας - ένας, πρόσωπα αγαπητά, που γνώρισα στα πρώτα παιδικά χρόνια, τότε που άρχισα να ψηλαφώ το φως της ημέρας στις γειτονιές του Αυλωναρίου. Συγχωριανοί, γείτονες, γονείς φίλων, συμμαθητών. «Βλέπω παντού να φυτρώνουν σταυροί», παραφράζοντας ένα στίχο του Σαχτούρη. Θυμήθηκα το πικρό μονόλογο κάποιου χαροκαμένου πατέρα στο άγγελμα του θανάτου. «Γιε μου, τι μου απομένει τώρα».

Διαβάστε περισσότερα...
 
ο Κοσμάς
Διαβάστε περισσότερα...Ο Μαγεμένος μάθαινε την τέχνη του σιδερά στο Αλιβέρι. Ήτανε Οχτωνιάτης. Το Σάββατο το απόγευμα τον σχόλασε νωρίς το αφεντικό του να μείνει την Κυριακή στο χωριό και τη Δευτέρα να περάσει από το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπου της Λεύκας να πάρει τα λεφτά που του χρωστούσε το μοναστήρι από φτιαχτικά μιας ολάκερης χρονιάς. Εκατόν εξήντα πέντε δραχμές ήταν το χρέος του μοναστηριού στον Αλιβεριώτη χαλκιά. Τη Δευτέρα το πρωί ο Μαγεμένος ξεκίνησε από το χωριό του να πάει στο μοναστήρι κατά πως είχε παραγγελία. Είχε κρεμασμένο χιαστή και ένα τράστο (ταγάρι), με ψωμί και ελιές για να τα βόλευε για κάνα δύο μέρες ώσπου να του ξανάστελνε ο πατέρας του με το Γιάννη τον Κρόκο κουμάντο (τρόφιμα).
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο Κάλαμος που έφυγε.

Ο Κάλαμος που έφυγε.

 

Διαβάστε περισσότερα... του Ντίνου Διονέλλη

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, πεντάχρονο παιδί τότε, θυμάμαι οι γονείς μας μας πήγαιναν κάθε καλοκαίρι, Ιούλιο μήνα, στον Κάλαμο και κάναμε τα μπάνια μας. Πρώτα πήγαινε ο πατέρας και έφτιαχνε την καλύβα με κλαριά από πλατάνες και εάν δεν αρκούσαν, χρησιμοποιούσε και δάφνες που αφθονούσαν τότε στις ρεματιές του Καλάμου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΔΙΡΦΥΑΚΑ

  Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ

Μια φορά ένας βουνίσιος πέρα για πέρα απ' τον ορεινό όγκο, όχι απ' τα πεδινά, είχε πάει στην Κύμη με τα πόδια για κάποιες δουλειές. Πείνασε, φαγητό δεν είχε προνοήσει να πάρει μαζί του, κι επειδή εκείνα τα χρόνια ούτε λεφτά υπήρχαν, αλλά ούτε και τυροπιτάδικα, ανέβηκε στην πρώτη συκιά που βρήκε μπροστά του. Άρχισε να τρώει με βουλιμία σύκα. Η ιδιοκτήτρια τον πήρε χαμπάρι και έβαλε τις φωνές:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο Άγιος Γιάννης ο «Κεσκεσάς»,

Διαβάστε περισσότερα...Ο Άγιος Γιάννης ο «Κεσκεσάς»,

ένα εκκλησάκι με ιστορία πολλών χρόνων, βρίσκεται στο Μετόχι, μια τοποθεσία νοτιοανατολικά του Αυλωναρίου και σε απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων στους πρόποδες της νότιας πλευράς του βουνού «Παναγιάς το ποτήρι». Ανήκει στη δικαιοδοσία της Μονής Λευκών (Αγίου Χαράλαμπου). Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου. Την ημέρα της γιορτής, αρκετές οικογένειες από το Αυλωνάρι, δέκα-δώδεκα και δύο-τρεις από το Μαντράκι, μαγείρευαν το πατροπαράδοτο κεσκέσι. Σιτάρι κομμένο στο χειροκίνητο μύλο, λάδι, αλάτι, κύμινο, καθώς και ρεβύθια με το ρύζι.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 28 - 36 από 66