ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Ο ΜΗΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος πάνω από τα 50 ακόμα και νεότερης ηλικίας από τη Στενή και τα γύρω χωριά που να μην έχει ακουστά για το Μηλόγιαννη. Ήταν ένας άνθρωπος θυμόσοφος που μας άφησε πολλές παροιμίες και γνωμικά που ακόμα μνημονεύονται από τους γεροντότερους. Η προσωνυμία του Μηλόγιαννης προήλθε από το βαφτιστικό του όνομα και από το όνομα της μάνας του που την έλεγαν Μηλιά. Το σπίτι του ήταν στην άκρη στο Αλωνάκι που σήμερα είναι ιδιοκτησία των κληρονόμων του Γιώργου Εμμανουήλ.
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΧΙΛΙΑΔΟΥ. Το Τάμα

Το Τάμα

 

 Το είχαμε σαν τάμα εμείς οι κατωχωρίτες, μια φορά το χρόνο, πάντα πριν της Παναγίας, να λειτουργούμε την Παναγία τη Χιλιαδού. Οργανωτής ο αείμνηστος Ηρακλής (Τσακλής) Παλαιολόγος. Οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζονταν μέρες γι' αυτή την εκδρομή από το χωριό στην εκκλησία - μια από τις λίγες εκδρομές που τους επιτρέπονταν το χρόνο. Φαγητά, καφέδες, στρώματα, κουρελούδες, σκεπάσματα... Όλη η Κάτω Στενή άλλαζε όψη τις ημέρες εκείνες. Ο Τσακλής μας στοίβαζε όλους στην καρότσα ενός φορτηγού - μέσο ερασιτεχνικό πλην μεγαλοπρεπές. Στην καρότσα βάζαμε τάβλες σαν αυτοσχέδια καθίσματα. Ο δρόμος ήταν άσχημος, ο χωματόδρομος «τρικυμιώδης». Κάναμε πάνω από δυο ώρες να φτάσουμε στην εκκλησία. Όμως, με τα καλαμπούρια και τα χωρατά του Τσακλή δεν καταλαβαίναμε για πότε φτάναμε. Εκείνος το κατάφερνε αυτό το μαγικό, με τη σακούλα φιστίκια Αιγίνης που είχε πάντα μαζί του για να μοιράζει, που οι πιο παλιοί δεν είχαν ξαναδεί. Μας έδινε φιστίκια, μας έλεγε αστεία κι αυτά γίνονταν ώρες. Οι ώρες που θέλαμε να φτάσουμε στην Παναγία τη Χιλιαδού.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι αναμνήσεις μου από το Αυλωνάρι

Διαβάστε περισσότερα...Οι αναμνήσεις μου από το Αυλωνάρι

 

Σμαράγδω

 

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και γέρασα στο ωραιότερο χωριό της Εύβοιας, το Αυλωνάρι. Το αγαπώ και δε θέλησα να φύγω ούτε στιγμή από αυτό. Έζησα πολύ ωραία τα παιδικά και ακόμη ωραιότερα τα νεανικά και εφηβικά μου χρόνια. Μου ήρθε να γράψω τώρα που γέρασα γιατί θέλω να μάθουν πολλοί για τα σχολικά μου χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Αναμνήσεις από το Γυμνασιακό Παράρτημα Αυλωναρίου

Διαβάστε περισσότερα...Αναμνήσεις από το Γυμνασιακό Παράρτημα Αυλωναρίου

 

 - Από ποιο χωριό είσαι; - Από την Αχλαδερή, απάντησα. - Έχει πολλά λάδια άριστης ποιότητας το χωριό σου, μου είπε. - Μάλιστα κύριε Καθηγητά.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ενθυμήσεις από τη σχολική μου ζωή

Ενθυμήσεις από τη σχολική μου ζωή

 

Διαβάστε περισσότερα... Του Ντίνου Διονέλλη

 

 Τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο στο Αυλωνάρι το 1942, στα χρόνια της κατοχής, στα χρόνια της μεγάλης πείνας. Τότε καμία σκέψη για περαιτέρω γράμματα, καμία σκέψη για σχολείο. Μοναδική μας επιδίωξη το πώς θα μπορέσομε να επιβιώσομε. Αργότερα, το 1944 αν θυμάμαι καλά, ιδρύθηκε στο Αυλωνάρι κάτι σαν μονοτάξιο ή διτάξιο Γυμνάσιο, δεν θυμάμαι, φυσικά όχι επίσημο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 19 - 27 από 66