ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ: «Μεταξύ δουλείας και δουλείας δεν υ

Κοσμάς Σορόπουλος

 

«Την ιστορία του ΄21 δεν θα την γράψω βέβαια ελόγου μου. Ο ταπεινά υποφαινόμενος (συνταξιούχος εκτελωνιστής και – τάχα – λογοτέχνης, συν κιόλας…απαράσημος) εξ αφορμής των όσων (επί την 150-ετία του) σε δόξαση και τίμησή του γράφονται και ακούονται, και σε συνάρτηση με την «επίπεδην» άλλην…εγκεκριμένη τους Ιστορία, να (δια της μεθόδου των «παλίμψηστων») εμφανίσω θέλησα, ποια, κάτω από του ΄21 το κολλάρισμα, είναι…η αληθινή αλήθεια της αλήθειας» Με αυτό τον τρόπο, ο Γιάννης Σκαρίμπας ξεκινά την προσπάθειά του να διερευνήσει την υπόθεση της επανάστασης του 1821 στο μνημειώδες έργο του «Το ΄21 και η αλήθεια». Ένα έργο που θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιστορία στην επιστημονική της βάση. Μέχρι τότε, ένα έθνος ολόκληρο παραληρούσε υπό τις ιστορικές διηγήσεις των εκφραστών της μεταφυσικής υπόστασης της Ελληνικής Ιστορίας, κάτι σαν παραμύθι με πολλούς δράκους που οι ήρωες Έλληνες τους σκότωσαν όλους, γιατί οι Έλληνες και μόνο είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού. Μέχρι τότε, ο Βυζάντιο αποτελούσε «Ελληνικό κράτος» υπό την σκέπη του Θεού, το οποίο οι Τούρκοι υπόταξαν και αυτό έγινε γιατί ο Θεός ήθελε να δοκιμάσει τους Έλληνες, αποδίδοντάς τους στο τέλος την ελευθερία τους.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Γ.ΡΕΤΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...Η ομιλία για το Γιώργο Ρέτσα πραγματοποιήθηκε από τον Κώστα Μπαϊρακτάρη την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλιβερίου, στα πλαίσια τιμητικής εκδήλωσης σε αυτόν τον Ευβοέα γλύπτη και ζωγράφο.

 Η εκδήλωση περιελάμβανε:

1)Αναδρομική έκθεση γλυπτικών ,ζωγραφικών και ψηφιδωτών συνθέσεων  του τιμωμένου καλλιτέχνη.

2)Σύντομη εισήγηση-αναφορά στο πνεύμα  της εκδήλωσης και τη σημαντικότητα του εικαστικού έργου του Γ.Ρέτσα από τον επικεφαλής των διοργανωτών Πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών ,Γιώργο Τζάνη.

3)Ανάλογες παρεμβάσεις  από:

α)Τη συνδιοργανώτρια  αρχή ,το δήμο Ταμυναίων,δια της Δημάρχου του Κατερίνας Καράπα.

β)Το βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ κ.Μαρίνο.

γ)Την πρόεδρο του Επαρχιακού Τύπου Νία Κομπορόζου.

4)Εκτενή ομιλία για το έργο του Γ.Ρέτσα από τον εκπαιδευτικό κααι συγγραφέα Κώστα Κλεάνθη Μπαιρκτάρη.

5)Επίδοση τιμητικών πλακετών στον καλλιτέχνη από την Ε.Ε.Σ του Τ.Τ. Αλιβερίου.

6)Αναφορά του Γραμματέα του Τ.Τ. της Ε.Ε.Αλιβερίου Θόδωρο Γκέκα για το ρεμπέτικο καπηλειό του Γαβαλά Αλιβερίου (όπου ζει ο Γιώργος Ρέτσας) και την πορεία του καλλιτέχνη προς την φιλοτέχνηση των «Ρεμπετών» του.

7)Ρεμπέτικο μουσικό πρόγραμμα από τη Ρεμπέτικη Κομπανία Αλιβερίου με το Χρήστο Γαλιτόπουλο και άλλους σημαντικούς νεαρούς μουσικούς.

 Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παπουτσή. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα...Η πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα βρίσκει την Ευρώπη σε μεγάλη κινητικότητα. Μεγάλο ρεύμα μεταναστών από Ευρώπη προς Αμερική εις αναζήτηση καλύτερης ζωής. Το ρεύμα της μετανάστευσης δεν το έκοψε καθόλου το ναυάγιο του πλωτού παλατιού, πλοίου ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ τον Απρίλιο του 1942.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η ΛΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

 

«Λύρα του Πόντου,

               Ποιητές ποντιακής καταγωγής»

 

            Επιχειρώντας μια γρήγορη περιήγηση στο πεντακοσιοσέλιδο πόνημα δεκάχρονης  επίπονης ανθολογικής ενασχόλησης των Νίκου Γρηγοριάδη και Χρήστου Τουμανίδη το οποίο οι δύο συνεργάτες του έργου χαρακτηρίζουν στον πρόλογό τους ως μια «ιδιότυπη Ανθολογία  (στην οποία) περιλαμβάνονται ποιητές που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και τάσεις» και είναι «ποιητές ποντιακής καταγωγής που γράφουν μόνο ή κυρίως  (...) στην κοινή νεοελληνική» - θα σταθούμε σε ορισμένα καίρια σημεία  του συγγράμματος, τα οποία ξεκινούν με το προλογικό και το εισαγωγικό μέρος και ολοκληρώνονται με το επιλεγμένο ποιητικό έργο  ορισμένων εκ των σαράντα δύο δ ημιουργών.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ , Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ , Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

 «Οι πάνω γειτονιές Στις πάνω γειτονιές λάμπει ο κόσμος -όταν περνώ, πετάω στα ουράνια – πεντοβολάει στα παραθύρια τους ο δυόσμος, ανθούν στις εμπατές τους τα γεράνια

Διαβάστε περισσότερα...
 
Περισσότερα...